Mesterek és módszertanok háza

2021 · 05 · 11

Különleges megbízást kaptam régi ismerősöktől, akik részére az előző oktatási központ tervezésében is részt vehettem

Az új megbízás tárgya egy nagyon patinás, régi klasszicista épület belső tereinek újragondolása, felújítása és átalakítása volt a mai kornak megfelelően, a régi értékek megtartása mellett.

Az épület és belső tér együttes eklektikus. Sötét, lehangoló, kopott, nehéz, ódivatú terek és berendezés fogadott az első bejáráson, de engem is lenyűgözött az emeleti díszterem mennyezeti freskója, mely akár egy olasz reneszánsz palota tündökölt és érezhető volt, hogy a teremegyüttes szebb napokat is megélt.

Az új tulajdonosokkal folytatott hosszas beszélgetések után megfogalmazódtak az elvárások:

  • fehér és tiszta terek, világos pasztell színek
  • új és régi összhangja, finom eklektika
  • modern berendezés, új anyaghasználat
  • kényelem és melegség

A felújítás komoly költségekkel járó részei, melyek a sorrendben elsőbbséget élveztek, a fűtés, hűtés korszerűsítése, az elektromos hálózat teljes cseréje, kialakítása és a nyílászárók felújítása voltak.

A bejáratból nyíló előtérben lebontottuk a boltíveket és a sallangoktól mentes letisztult térben egy kávézó , vendégek fogadására alkalmas helyszín került kialakításra.  Az előtérből egy új ajtó nyitásával külön-külön bejáratúvá váltak a földszinti irodák.

Az udvaron keresztül megközelíthető termek is átalakultak, ahol a jövőben oktatásokra bérelhető helyszín kapott helyet.

A földszinti és az emeleti mosdók teljes átalakítása, két eltérő stílusban készült el.

A pincében két különálló mosdó és öltöző kapott helyet, és csak ráncfelvarrás történt a további helyiségekben.

A lépcsőház is teljesen megújult, új szőnyeg, új lámpák és az egyszerű fehér falfelület, mely csak még jobban kiemeli Szent Lukácsot ábrázoló színes üvegablakot. Az üvegablak külső ledvilágítást kapott, mely este különleges fényekben mutatja a festők védőszentjét ábrázoló üveget.

A díszterem és a hozzá közvetlenül kapcsolódó másik terem is új designt kapott. A mennyezeti freskót felújították, restaurálták. Meghagytuk a középen elhelyezkedő patinás csillárt, de a többi csillár, amely nem bírt különösebb értékkel, egyedi tervezésű és egyedi gyártású búrát kapott, mely anyagban és színben az új függönyökkel, drapériákkal van összhangban.

Ahol csak lehetett megtartottuk az eredeti fa parkettát, melyet kiegészítettek, felcsiszoltak és újra lakkoztak a mesteremberek. A szegélyléceket mindenhol lecseréltük és egységes fehér lezárást kapott a felújított fa parketta.

Az ajtókat felújítottuk és fehérre festettük mindenhol.

Hosszadalmas és bonyolult felújítás után az átalakult házban megkezdte működését a MEMO MESTEREK ÉS MÓDSZERTANOK HÁZA.

Share This